teniser-novo-ino1-300x3962008. godine je započeta saradnja sa italijanskom firmom Pistoia Piante. Tako je rasadnik Komarov postao njihov generalni zastupnik za Vojvodinu. Pistoia Piante je firma osnovana 1997. godine. Čini se da je ova firma mlada, ali zahvaljujući saradnji sa tri starija partnera koji imaju iskustva preko 25 godina, firma itekako ima šta da ponudi.

Pistoia Piante se bavi uzgajanjem dekorativnih biljaka i to asortimanom od odraslih drveća do žbunova, od četinara do voća pa sve do mediteranskih biljaka i palmi.

Ono što je nama najinteresantnije, to su raznovrsni topijari. Reč topijari potiče od latinske reči topiarius što znači kreator topia odnosno mesta. Topijarija ili topijarstvo je umetnost pravljenja skulptura od drveća i žbunova. U evropskom smislu topijari potiču iz vremena Starog Rima, dok u svetskom smislu umetnost pravljenja skulptura od biljaka potiče iz Japana i Kine (čuveni kineski penzai i japanski bonsai).

Danas topijare srećemo u raznoraznim modernim oblicima. Biljke se modeluju u bilo koji oblik – od oblika životinja do bilo kog predmeta. U kombinaciji sa fenjerima i svetlom, topijari postaju lep i praktičan ukras dvorišta. Slike pogledajte desno od ovog teksta. U trećoj galeriji na ovoj stranici možete pogledati ponudu listopadnih drvoreda.