sadjenje

Kad je vreme sađenja?

Vreme sađenja sadnice voćaka može se uspešno vršiti, po pravilu, za sve vreme zimskog mirovanja; od završetka vegetacije u jesen, pa sve do kretanja vegetacije – u proleće. Međutim, u predelima umerene zone, zima nije pogodna za sađenje sadnica voćaka (osim retkih izuzetaka), jer je zemljište zamrznuto, te se samo sađenje ne može izvršiti ni lako ni pravilno.

Prema tome, u praksi, ostaju za sađenje samo dva perioda u kojima se ono treba obaviti – pozna jesen i rano proleće. Zima u tu svrhu može doći u obzir jedino u slučaju da je izuzetno povoljna i da vremenske prilike i zemljište omogućuju da se voćke posade pravilno i relativno lako.

U našim klimatskim uslovima, ako su pripreme zemljišta blagovremeno obavljene, najbolje je jesenje sađenje sadnica voćaka. Njime se postiže bolji prijem sadnica, jer na presecima žila ranije počinje da se formira kalus kao i masa sitnijih žilica. Osim toga, zimske mrazeve, sadnice bolje podnose tako, nego kad su utrapljene.

U jesen se sadnice voćaka ne sade ako:

* je zemljište zbijeno zbog slabe pripremljenosti
* ako su česte golomrazice
* ako su sadnice sa plitkim korenom
* ako postoji bojazan po plavljenja površine

Prolećna sadnja voćnih sadnica može biti dovoljno uspešna samo ako se izvrši blagovremeno, tj. vrlo rano – krajem februara i pošetkom marta. U poređenju sa jesenjim, ovo sađenje ima samo jednu prednost: već pripremljeno zemljište postaje rastresitije, mekše i podesnije jer je preko zime izloženo uticaju mrazeva. Ako se u proleće zakasni sa sadnjom, primanje je lošije, sadnice se lošije razvijaju, a vegetaciju počinju kasnije. U izvenim slučajevima izbegava se ugušivanje voćaka zbog zabarivanja.

Nije preporučljivo sadnju raditi šablonski – treba izbegavati šablonsku primenu određivanja vremena saženja voćnih sadnica na stalnom mestu. Najbolje je voditi se uslovima i karakteristikama pojedinačnih voćki, jer to najviše doprinosi uspešnom primanju i razvoju voćaka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.