Letnji radovi

Leti biljka ima više raznobojnih cvetova, a manje listova. Kada viseće biljke postanu predugačke ili se pojedine biljke više razviju od ostalih, grane  treba oblikovati makazama. Izdanci će se razgranati i brzo će se pojaviti novi pupoljci.

Posle nevremena i grada pregledati biljke i izlomljene i oštećene listove treba ukloniti. Oni najčešće ne mogu da se oporave i lako istrunu, pa prete da zaraze celu biljku. Polomljene grane se odmah odsecaju, da bi zdrave bile napredne.

Tokom leta, vetar praćen nevremenom može da pomeri saksije, pa čak i da ih prevrne. Što su biljke veće i što je zemlja vlažnija, utoliko su i saksije teže. Da bi se izbegla neprijatna iznenađenja, redovno proveravati stabilnost žardinjera duž gelendera.
Biljka gubi mnogo energije, ako seme sazreva u uvelim cvetovima. Stari cvetovi mogu da strunu posle kiše i da se pretvore u leglo raznim gljivicama. Isto tako kad se biljka zaliva treba voditi računa da se ne kvase listovi i cvetovi, već samo zemlja. Na taj način izegavamo infekcije, a i listove neće sparušiti jako sunce.

Tokom leta korenje baštenskog cveća je žedno.Kad je jako topo biljka se može zalivati dva ili više puta nedeljno. Kada je kišovito zalivanje se proređuje. Najbolje je svakodnevno ispitivati prstima vlažnost. Ili jednostavno podignite saksije, one suve su lagane, a vlažne teže.

Leto je period intezivnog razvoja biljaka. Sada biljke formiraju veliki broj cvetova, a poneke čak i plodove. Zbog toga je vrlo važno prihraniti biljke potrebnim đubrivima. Biljke koje obilno cvetaju potrebno je đubrivo sa velikim sadržajem fosfora(P), a za formiranje listova neophodan je azot(N).

U toku augusta travnjak ne treba kositi previše, odnosno vlati trave treba da ostanu duže, kako travnjak posle duže suše ne bi potamneo. Zalivanje je najbolje obavljati noću i to dubinski, da vlaga ne bi prebrzo isparila.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.